0

Soudal

Terug naar projecten
Soudal
AIM Architecten
vanhout.pro | Naessens industriebouw
IFTech
Kantoor
Industrie
2023
Turnhout

Soudal’s ‘fabriek van de toekomst’: duurzaam bouwen is méér dan een statement!

Wanneer enkele ‘Vlaamse reuzen’ de krachten bundelen, dan weet je: alles wordt mogelijk! Dat illustreert ook dit feilloos uitgedachte totaalproject voor de uitbreiding van de Soudal-site in Turnhout. vanhout.pro, Naessens Industriebouw, IFTech, AIM Architecten en bouwheer Soudal vinden elkaar blindelings in hun drang naar vernieuwing, hun hart voor mensen en hun tomeloze inzet voor duurzaam bouwen. Het logische gevolg? Deze ‘modelfabriek van de toekomst’ gooit ook wereldwijd gegarandeerd hoge ogen.

0
Extra productie- en logistieke capaciteit
17.000m²
Nieuw drielaags kantoorgebouw
2500m²
Besparing op de toekomstige energiefactuur
75%

Duurzaam bouwen bij de buren…

Als goede buren in de Turnhoutse Everdongenlaan kennen vanhout.pro en Soudal elkaar door en door: de samenwerkingen waarbij beide partijen elkaar versterken stapelen zich al jarenlang op. Dat de keuze van Soudal ook nu weer op vanhout.pro viel, is dus allerminst een verrassing. Eén en ander heeft te maken met verworven vertrouwen, gedeelde visie en bewezen knowhow.

Bouwen voor een high-end partner als Soudal vergt namelijk behoorlijk wat specifieke expertise. Soudal is niet voor niets een zogenaamd Seveso ‘hogedrempelbedrijf: het gaat om complexe productieprocessen met vaak gevaarlijke componenten. Bij vanhout.pro beschikken we over tonnen ervaring met projecten die extra veiligheidsvoorzieningen vereisen.

Ook de grote schaal vormt hier een mooie uitdaging. Soudal barstte letterlijk uit z’n voegen. Met dit project willen ze niet alleen de productie in Turnhout verdubbelen; het wordt meteen ook de nieuwe standaard voor toekomstige bouwprojecten wereldwijd (en dat zijn er behoorlijk wat). Dit op vlak van efficiëntie, capaciteit en veiligheid, maar vooral ook: met een niet-aflatende focus op duurzaam bouwen.

Smart factory (én energie) uit de Turnhoutse grond gestampt

Johan Peeraer, projectleider voor vanhout.pro, wijst de innovatieve drive en vlotte communicatie tussen de partners aan als belangrijkste redenen voor het goede verloop van dit project. ‘Wanneer enkele ervaren spelers uit zowel de bouw- als de chemie- en energiesector samen volop inzetten op innovatie, samenwerking en duurzaam bouwen, dan kan er véél. 17 000m² aan extra productie- en logistieke capaciteit zal rond september 2022 in gebruik zijn. Dankzij een onderlinge kruisbestuiving konden we als partners volop inzetten op industriële automatisatie, dit vanuit onze eigen specifieke expertise. Ook dat komt de efficiëntie en duurzaamheid ten goede’.

‘Wanneer enkele grote spelers uit zowel de bouw- als de chemie- en energiesector samen volop inzetten op innovatie, samenwerking en duurzaam bouwen, dan kan er véél.’ – Johan Peeraer

Een uit de kluiten gewassen warmtepomp

Die duurzaamheid staat overigens in het hele project centraal. Ook het nieuwe drielaags kantoorgebouw van 2500m², voor onder meer de technische diensten en engineering (inclusief opleidingscenter/eventzaal), maakt volop gebruik van diverse energiezuinige technieken waaronder zonnepanelen, regenwaterrecuperatie en decentrale energieopwekking en -opslag op basis van ondiepe geothermie. Hiervoor konden we rekenen op de expertise van IFTech.

Raf Schildermans, directeur IFTech: “Samen met de ingenieurs van Soudal en het studiebureau Vörtgang hebben we de warmte- en koudevragers van Soudal’s ‘fabriek van de toekomst’ in kaart gebracht. De kantoren hebben een belangrijke warmtevraag in de winter en een koelvraag in de zomer, terwijl de industriële processen het hele jaar door een bijna continue koelvraag hebben. Voor IFTech was het dan ook snel duidelijk dat, gezien deze gelijktijdigheid tussen verwarming en koeling, de keuze voor een energienet op een neutrale temperatuur voor de hand lag. Hierbij zorgt het net voor een energie-uitwisseling tussen de verschillende energievragers. Zodra er dan een netto-vraag komt vanuit het energienet, wordt deze vanuit ondiepe geothermie ingevuld.’

‘De keuze voor een energienet op een neutrale temperatuur lag voor de hand.’- Raf Schildermans

‘Door enerzijds in te zetten op energierecuperatie en anderzijds op ondiepe geothermie zal Soudal’s ‘fabriek van de toekomst’ minimaal 75% kunnen besparen op de toekomstige energiefactuur. IFTech onderscheidt zich in Vlaanderen niet alleen in het ontwerp van dergelijke geothermische energiecentrales; ook in de bouw ervan gaan we een stap verder. De geothermische energiecentrales bij Soudal, goed voor een totaal thermisch vermogen van meer dan 2 MW, werden volledig in onze eigen ateliers opgebouwd, waardoor er on-site enkel nog wat assemblage vereist was. Toch wel een primeur om zoiets op deze schaal te kunnen uitvoeren. Prefabricatie is een belangrijke pijler in ons streven naar maximale efficiëntie en kwaliteit.’